2023 ICF Canoe Slalom World Cup comes to Ljubljana in June

The world’s best canoe slalom paddlers are coming to Ljubljana – Tacen in June. Between 15 and 18 June Slovenia’s capital city Ljubljana will host the third ICF Canoe Slalom World Cup Race of the season.

With the new season International Canoe Federation (ICF) introduces a novelty – the first heats will be on the programme already on Thursday, the first two finals on Friday, while Sunday will be dedicated entirely to kayak cross.

The detailed competition programme has not yet been revealed, once known it will be published on this website and social media channels.

COMPETITION PROGRAMME

Thursday, 15 June 2023Heats WC1, MC1
Friday, 16 June 2023Heats WKŽ, MK1
 Semifinal WCŽ, MC1
 Final WC1, MC1
Saturday, 17 June 2023Semifinal WK1, MK1
 Finale K1Ž, K1M
Sunday, 18 June 2023Heats – kayak cross
 Final – kayak cross

PROGRAMME OF PROMO EVENTS

Tuesday, 13 June 2023Promo parallel slalom on Ljubljanica River / Novi trg
Wednesday, 14 June 2023Promo day KKK Tacen and KKK Ljubljana
Thursday, 15 June 2023Mini kayak school for children in Tacen
Friday, 16 June 2023Mini kayak school for children in Tacen
Saturday, 17 June 2023Mini kayak school for children in Tacen
 Prize events for spectators
 VIP rafting on the competition course in Tacen
Sunday, 18 June 2023Prize events for spectators
 Mini kayak school for children in Tacen

Svetovni pokal v slalomu letos med 15. in 18. junijem

Najboljše slalomistke in slalomisti sveta se bodo junija vrnili v Ljubljano, natančneje na savske brzice, kjer jih med 15. in 18. junijem čaka tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni.

Mednarodna kajakaška zveza (ICF) z letošnjim letom uvaja novost, in sicer bodo prve kvalifikacije na sporedu že v četrtek, dve finali bomo spremljali v petek popoldne, nedelja pa bo v celoti namenjena kajakaškemu krosu.

Natančen urnik še ni znan, ko bo, bo objavljen na tej spletni strani in družbenih omrežjih Kajakaške zveze Slovenije.

TEKMOVALNI PROGRAM

Četrtek, 15. 6. 2023Kvalifikacije C1Ž, C1M
Petek, 16. 6. 2023Kvalifikacije K1Ž, K1M
 Polfinale C1Ž, C1M
 Finale C1Ž, C1M
Sobota, 17. 6. 2023Polfinale K1Ž, K1M
 Finale K1Ž, K1M
Nedelja, 18. 6. 2023Kvalifikacije kajakaškega krosa
 Finale kajakaškega krosa

PROGRAM SPREMLJEVALNIH PRIREDITEV

Torek, 13. 6. 2023Promocijski paralelni slalom na Ljubljanici / Novi trg
Sreda, 14. 6. 2023Dan odprtih vrat KKK Tacen in KKK Ljubljana
Četrtek, 15. 6. 2023Mini šola kajaka za najmlajše v Tacnu
Petek, 16. 6. 2023Mini šola kajaka za najmlajše v Tacnu
Sobota, 17. 6. 2023Mini šola kajaka za najmlajše v Tacnu
 Nagradna tekmovanja za obiskovalce
 VIP rafting na tekmovalni progi v Tacnu
Nedelja, 18. 6. 2023Nagradna tekmovanja za obiskovalce
 Mini šola kajaka za najmlajše v Tacnu

Dvojne slovenske stopničke na svetovnem pokalu v Ljubljani

S preizkušnjami kanuistk, kanuistov in ekstremnega slaloma se je v Ljubljani zaključila tretja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Slovenska ekipa je znova blestela. Na zmagovalne stopničke sta se uvrstila kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek, ki sta bila drugi in tretji, v finalu sta veslala še Anže Berčič in Eva Alina Hočevar, v popoldanskem ekstremnem slalomu pa je bil Tine Kancler četrti, Eva Terčelj pa šesta.

Kot veleva tradicija so slovenski tekmovalci in tekmovalke dobro izkoristili domači teren in na svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah znova dosegli odlične rezultate. Še posebej veselo je bilo ob Savi po finalu kanuistov, ko sta se na stopničke uvrstila Luka Božič in Benjamin Savšek. Ugnal ju je le izkušeni Slovak Alexander Slafkovsky, ki se je veselil osme zmage na tekmah za svetovni pokal, prve v Tacnu, sicer pa že 28. stopničk v tej seriji tekem.

Na drugo mesto je priveslal Luka Božič, zmagovalec tekme v Pragi, ki je za Slovakom zaostal za vsega 17 stotink, in to kljub dotiku, ki ga je imel Primorec na progi. Po nastopu je bil drugouvrščeni Božič zadovoljen: “Tudi to drugo mesto danes je tako sladko kot je bila zmaga v Pragi pred 14 dnevi. Pokazal sem izredno vožnjo. Vemo, kakšna je proga v Tacnu, kjer se voda ves čas spreminja, kar smo videli tudi včeraj pri Kauzerju, ko se ti voda zapre in hitro lahko narediš tri dotike. Jaz sem danes samo enega. Vožnja je bila odlična, čeprav bi se dalo peljati še boljše. Vesel sem tega drugega mesta.”

Tako kot Božič je do drugih stopničk v letošnjem svetovnem pokalu priveslal tudi Benjamin Savšek. Aktualni olimpijski in evropski prvak je bil v Krakovu drugi, na domačem terenu pa po dotiku tretji. Za Slafkovskim je zaostal za 56 stotink. “Zgodil se je dotik na sredini proge in vožnja se mi je tam malenkost podrla. Vesel sem, da se mi je do cilja uspelo sestaviti in da sem kljub dotiku priveslal do tretjega mesta. Za mano je super tekma, vzdušje je bilo izjemno. Vesel sem, da sem nastopil v finalu in hkrati priveslal do tretjega mesta.”

V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki je na svetovnem pokalu v Tacnu zmagal v sezoni 2013, leta 2019 pa je bil drugi. Tokrat je po napaki in 52 kazenskih sekundah osvojil končno deseto mesto.

V finalu kanuistk je slovenske barve zastopala Eva Alina Hočevar, ki je po sobotnem finalu v kajaku poskrbela za še en odličen dosežek na Savi. Tokrat je bila sedma. “Dve finalni vožnji v enem vikendu sta zame enkraten rezultat, saj gre za člansko tekmovanje, kjer so dekleta veliko starejša od mene. Uvrstiti se dvakrat v deseterico je nekaj vrhunskega. Z današnjo vožnjo sem manj zadovoljna kot včerajšnjo, zato sem tudi pristala na sedmem mestu, ne na petem, ampak mislim, da sem sposobna tudi višje uvrstitve,” je povedala Eva Alina.

Alja Kozorog in Lea Novak sta tekmovanje zaključili v polfinalu, kjer je bila Alja 18., Lea pa 20.

Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila Američanka Evy Leibfarth, tretja pa Nemka Elena Lilik.

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Ljubljani se je zaključil s tekmami ekstremnega slaloma. Za odličen rezultat je poskrbel Tine Kancler, ki je veslal v finalu moške preizkušnje, a po smoli ostal brez zmagovalnih stopničk, na četrtem mestu. “Ko sem prišel v finale, sem si želel medalje, a tak je šport. Vemo, da je prisotna tudi sreča. Jaz je danes v finalu žal nisem imel. Boril sem se dobro, tudi taktično sem se dobro pripravil. Nisem jim pustil prostora, a so me vseeno uspeli izbiti. Nato sem zgrešil šesto bojo. Zmanjkalo je malo sreče, ampak sem zadovoljen,” je povedal Tine.

V ženski konkurenci je bila Eva Terčelj šesta, po tem ko se za las ni uspela uvrstiti v veliki finale. Ajda Novak je tokratno preizkušnjo končala na 25. mestu.

Vid Kuder Marušič, ki je z drugim mestom navdušil prejšnji konec tedna na svetovnem pokalu v Krakovu danes zaradi zdravstvenih težav ni nastopil.

V moški konkurenci je bil najboljši Šved Isak Ohrstrom, drugi je bil Čeh Vit Prindiš, tretji pa Francoz Anatole Delassus. Med kajakašicami je slavila Britanka Kimberley Woods, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Avstrijki Corinna Kuhnle in Viktoria Wolffhardt.

Sedaj za člane sledi tekmovalni premor, saj je naslednje večje tekmovanje svetovno prvenstvo v Augsburgu ob koncu julija, avgusta pa sledita še svetovna pokala v Pauju in La Seu d’Urgellu. Mladince in mlajše člane pa že čez en teden čaka svetovno prvenstvo v Ivrei.