Tacen

tacen11

Tacen se nahaja v slikovitem okolju ob reki Savi ter ob vznožju Šmarne gore z Grmado. Danes samostojna četrt Mestne občine Ljubljana ima za seboj bogato zgodovino. Po nekaterih predvidevanjih naj bi bila na tem območju že prazgodovinska naselbina, v rimskih časih pa je tod potekala pomembna tovorna pot, ki je prav v Tacnu prečkala reko Savo.

Tacen ima pomembno vlogo tudi v slovenski kajakaški zgodovini, ki je luč sveta ugledala 20. oktobra 1931 z ustanovitvijo prvega kajakaškega kluba v Ljubljani – Kajak kanu kluba Ljubljana. Tacen je nepogrešljiv del slovenskega kajakaštva postal leta 1939, ko so na levem bregu reke Save organizirali Prvenstvo kraljevine Jugoslavije. Devet let kasneje – leta 1948 – so na desnem bregu postavili stalno kajakaško progo, leta 1952 pa so se tekmovalci že lahko zapeljali preko znamenite zapornice, ki je sloves ljubljanske proge popeljala v svet, hkrati pa še danes ostaja pravi izziv za krotilce brzic.

Že leta 1955 je bilo v Tacnu organizirano svetovno prvenstvo, ki velja za prvi največji športni dogodek v povojni Jugoslaviji, prav tako pa šele za drugo svetovno prvenstvo, ki ga je kdajkoli gostila Jugoslavija. Savske brzice so najboljše svetovne slalomiste in slalomistke gostile tudi v letih 1991 in 2010, v letih 2005 in 2017 pa tudi evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Seveda so se na Savi divjevodaši merili tudi na tekmah svetovnega pokala. V sezoni 2021 so v Tacnu na enem izmed velikih mednarodnih tekmovanj nastopili tudi mladinci in mlajši člani, ki so se merili za naslove svetovnih prvakov.


Tacen is located in the picturesque environment by the Sava River, lying at the foothills of the Šmarna Gora Hill and Grmada peak. Today it is an independent commune governed by the City Council of the City of Ljubljana.

Tacen has a rich history. According to several estimates, it is said that ages ago this very region was home to a prehistoric settlement, whereas in time of the Roman Empire, an important trade route passed through this area, crossing the Sava River in Tacen. Tacen also had an important role in the Slovene canoeing history, which began on 20 October 1931 with the establishment of the first canoeing club in Ljubljana – “Kajak kanu klub Ljubljana”.

Tacen became an indispensible part of Slovene canoeing history in 1939, when the Canoe Championship of the Yugoslavian Monarchy was organized on the left bank of Sava River. In 1948 a permanent canoe course was built on the right bank of the river and in 1952 the competitors could already paddle pass the renowned spillway drop, which carried the reputation of the Ljubljana’s course throughout the world and to this day it still remains a true challenge for all rapids tamers.

In 1955 Tacen hosted Canoe Slalom World Championships which was the first major sporting event in Yugoslavia after the World War II and second major sporting ever to take place in Yugoslavia until that time. Sava River hosted two more Canoe Slalom World Championships – in 1991 and 2010 – and also the 2005 and 2017 ECA Canoe Slalom European Championships. Of course the best canoe slalom paddlers fought in Tacen also for the medals of the Canoe Slalom World Cup events since 1989. In 2021 Tacen welcomed Junior and U23 paddlers for the first time in history at major international event for these age groups. They fought for the World Champion titles.