Kajakaša leta sta Špela Ponomarenko Janić in Peter Kauzer

Kajakaška zveza Slovenije je na prireditvi Kajakaš leta v Ljubljani nagradila najuspešnejše tekmovalce in tekmovalke pretekle sezone. Ti so v letu 2016 na svetovnih in evropskih prvenstvih med člani, mlajšimi člani in mladinci, na olimpijskih igrah ter na tekmah svetovnega pokala v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah in v parakajakaštvu skupaj osvojili 27 kolajn, ob tem pa še tri uvrstitve med najboljšo trojico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Peter Kauzer in Špela Ponomarenko Janić sta najboljša športnika leta KZS.

spelaponomarenkojanic_peterkauzer_kajakasleta2016

Kljub izvrstnim rezultatom številnih tekmovalcev, je letošnja nagrada za najboljšega športnika Kajakaške zveze Slovenije pričakovano šla v roke Petru Kauzerju, dobitniku srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Kauzer je v preteklosti že prejel naziv kajakaš leta, a nazadnje leta 2011, ko je v Bratislavi postal svetovni prvak. Za njim so se naziva najboljših veselili Nejc Žnidarčič, dvakrat Benjamin Savšek ter Luka Božič in Sašo Taljat. Poleg olimpijske kolajne, ki je bila še edina manjkajoča v bogati zbirki 33-letnega Hrastničana, je Kauzer v iztekajočem se letu dosegel še nekaj odličnih rezultatov – zmagal je finalni tekmi svetovnega pokala v Tacnu, bil tretji na svetovnem pokalu v Španiji ter četrti na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu. Poleg naziva športnik leta 2016 KZS je bil Peter Kauzer izbran tudi za najboljšega tekmovalca na divjih vodah.

»Ko bom potegnil črto pod svojo kariero, bom lahko rekel, vse je tukaj. Naslednja štiri leta bodo dolga in naporna, ampak če bom tako razmišljal in deloval, kot sedaj, ter užival in se boril za stopničke, za zmago na vsaki tekmi, bom vztrajal. Če pa bom slučajno pred Tokiom videl, da nisem več konkurenčen, se bom odločil, kako naprej. Zdaj bo sezona za sezono, v vsakem primeru, ne glede na razplet OI, bi naslednjo sezono še tekmoval, saj bomo imeli doma evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo pa bo na moji tretji domači progi. Če je prva Bratislava, druga Tacen, je tretja Pau. Motiv še imam, bom pa v naslednjih sezonah veslal za svoje veselje in dušo. Pa ne bom imel zaradi tega nič manj resnega pristopa, ker cilji ostajajo visoki,« je po koncu sezone povedal Kauzer.

Tudi najboljša športnica leta Kajakaške zveze Slovenije Špela Ponomarenko Janić že ima več nazivov kajakašice leta. Najboljša je bila tudi lani. Primorska sprinterka na mirnih vodah je odlično tekmovala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je na 200-metrski razdalji zasedla četrto mesto, na 500 metrov je bila deseta. Na tekmi svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu je bila druga na 500 metrov in tretja na 200 metrov, med najboljšimi pa je bila tudi na tekmah svetovnega pokala v Duisburgu in Račicah, kar ji je ob koncu serije tekem za svetovni pokal prineslo skupno tretje mesto v svetovnem pokalu.

»V skupnem seštevku svetovnega pokala sem bila tretja, četrta na OI, na evropskem prvenstvu nisem nastopila. Mislim, da ne morem biti razočarana. Olimpijska medalja je bila blizu. Verjamem, da bi bila znova zelo blizu, če bi se vse poklopilo na 500 metrov. Če bi bila tekma na 200 metrov na vrsti druga, bi bila bolj zadovoljna kot tako, ko imam deseto mesto po četrtem, ampak četrto mesto je vrhunski rezultat. Moje četrto mesto je še toliko večji uspeh, če pogledamo, kakšne pogoje imamo, tudi moj letni proračun je verjetno podoben Lisinemu (Carrington, večkratna olimpijska in svetovna prvakinja, op.p.) mesečnemu. Ko nas včasih obiščejo prijatelji iz tujine in jim pokažem, kje treniram, na začetku vsi mislijo, da se šalim, ampak potem vidijo, da tu res ni ničesar drugega,« je povedala Špela, ki je bila izbrana tudi za najboljšo tekmovalko na mirnih vodah.

Najboljša tekmovalka na divjih vodah je Urša Kragelj, ki je bila druga na letošnjem evropskem prvenstvu, mladinec leta je postal slalomist na divjih vodah Jakob Jež, najboljši mirnovodaš leta pa je Jošt Zakrajšek. Dr. Aleks Leo Vest je prejel srebrno plaketo Kajakaške zveze Slovenije za dolgoletno delo v kajakaštvu, Peter Kauzer starejši pa bronasto plaketo Kajakaške zveze Slovenije za dolgoletno uspešno trenersko delo.

Na prireditvi, ki je potekala v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, so priznanja za vrhunski športni dosežek prejeli vsi dobitniki kolajn na največjih kajakaških tekmovanjih v letu 2016: Peter Kauzer, Luka Božič in Sašo Taljat, Urša Kragelj, Špela Ponomarenko Janić, Dejan Fabčič, Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Peter Žnidaršič, Luka Žganjar, Jakob Jež, Simon Brus, Martin Srabotnik, Žan Jakše, Tine Kancler, Jakob Jeklin in Urh Turnšek.

 

Športnik leta KZS: Peter Kauzer

Športnica leta KZS: Špela Ponomarenko Janić

Divjevodaš leta: Peter Kauzer

Divjevodašica leta: Urša Kragelj

Mirnovodašica leta: Špela Ponomarenko Janić

Mirnovodaš leta: Jošt Zakrajšek

Mladinec leta: Jakob Jež

Srebrna plaketa KZS za dolgoletno delo v kajakaštvu: dr. Aleks Leo Vest

Bronasta plaketa KZS za dolgoletno uspešno trenersko delo: Peter Kauzer st.