Matjaž Savšek: Če nekaj rad delaš, potem ni nič težko

Eden najpomembnejših članov organizacijskega odbora evropskega prvenstva v Tacnu je nedvomno Matjaž Savšek, oče vrhunskega kanuista Benjamina. Te dni pa ni toliko vpet v navijaško skupino, pač pa je, kot pravi tudi sam, “deklica za vse”. A to ne zaradi svojih dolgih las, ki jih nosi spete v čop, pač pa zato, ker ko ob progi in na prizorišču kdorkoli kaj potrebuje, pokliče njega.

V kajakaškem športu je že nekaj desetletij in kot kaže, brez kajaka in kanuja ne more. “V kajakaškem športu sem od mladih nog, ker sem rojen tukaj na Brodu, kjer je tudi proga. Čeprav ji vsaj novinarji rečete Tacen, pa je to proga Brod, saj leži na Brodu. Že od mladih let sem z vsem tem ‘gor rasel’ in brez Save in vsega, kar je z njo povezano, ne znam,” je dejal Matjaž Savšek.

IMG_2139

V teh dneh sploh nima časa spremljati bojev na vodi, vsega dela je preprosto preveč. “Res je, te dni ni bilo časa, da bi si v miru pogledal kakšno tekmo. Danes sem videl par voženj, to je pa tudi vse,” razkrije Savšek.

Na prizorišču skrbi, da se vse odvija brez težav. Prenaša stole, panoje, varnostne ponjave, v bistvu je prvi logistik prvenstva. “Res je, pravijo, da sem deklica za vse, vzdržujem ta poligon in vse, kar je tod okoli. Razen ožičenja, tisto pa ‘ima čez’ Jože Vidmar,” je povedal Stavšek starejši.

Tacensko prizorišče ni prvič domovanje tekmi na najvišji ravni. Že 2005 je gostilo evropsko prvenstvo, leta 2010 tudi svetovno. A organizacija je tokrat na še višji ravni. “Letos smo se bistveno bolje pripravili na tekmovanje, kot predhodna leta, vzeli smo si precej več časa. Gre za zelo pomembno tekmo in glede na lani, ko se nam je pripetila nesreča s tistim zlomljenim betonom v zadnjem delu, si res nismo želeli privoščiti kakšne napake,” je dejal Savšek.

Če je zaradi hripavega, raskavega in rokerskega glasu prvi krik navijaške skupine “Benjamin Savšek”, tokrat računa bolj na ostale podpornike v skupini. “Mnogi člani navijaške skupine so danes še po službah, je le petek, ampak so pripravljeni, v nedeljo bodo prav gotovo tukaj, pa verjetno tudi že danes popoldne, ko so na sporedu ekipne tekme,” je povedal strastni navijač slaloma na divjih vodah, ki je v ta šport pripeljal tudi oba starejša sinova, a je do najvišjih mest vztrajal le Benjamin.

“Beni je dobro pripravljen, je bil že za same izbirne tekme, četudi je danes udaril dva količka. Ampak takšna je včasih njegova popotnica, da mora pač narediti par dvojk. Je pa zelo hiter, to ga rešuje. Prej so veslali vsi trije sinovi, a starejša dva sta potem nehala, nista želela tega pritiska, veslata pa še zmeraj za dušo, tako kot tudi jaz,” je povedal Savšek, ki mu pri delu nič ni težko.

“Če v nekem delu, ki ga opravljaš, uživaš, potem to sploh ni naporno. Res pa je tudi, da ne delam čisto sam. Vedno namreč dobimo tudi prostovoljce, ki nam pridejo pomagat iz našega in drugih klubov in ni vse samo na meni,” je zaključil Ljubljančan z Broda.