V Tacnu so se začele slalomske izbirne tekme

V okviru ECA evropskega pokala v slalomu na divjih vodah in članskega slovenskega pokala HSE, ki ta konec tedna potekata v Tacnu, so se začele tudi izbirne tekme za sestavo slalomske reprezentance. Za izbirno tekmo je štela prva vožnja, kjer so med Slovenci najboljše rezultate dosegli Alja Kozorog, Benjamin Savšek, Eva Terčelj in Peter Kauzer, v finalu evropskega pokala pa so zmagali Jure Lenarčič med kanuisti, Urša Kragelj med kajakašicami in Peter Kauzer med kajakaši.

Kvalifikacije sobotne tekme so imele tokrat za slovenske tekmovalce več teže kot finale, saj je v njih doseženi rezultat štel za prvo izbirno tekmo izmed štirih. V konkurenci kajakašev je tako v kvalifikacijah kot v finalu s progo najbolje opravil Peter Kauzer, ki je bil v finalu 32 stotink hitrejši od Nika Testena in 2,32 sekunde od Nemca Hannesa Aignerja, sicer bronastega z OI v Londonu 2012.

»Čoln ni stekel, v dvojih protitočnih vratih sem imel malo slabo vodo. Glede na to, da so to izbirne tekme in za njih šteje prva vožnja, se je za finale težko motivirati in je malo brezpredmeten. Na koncu se je izšlo, da sem zmagal. Drugič bo boljše,« je po finalni vožnji povedal Peter Kauzer.

V razvrstitvi izbirnih tekem je pri kajakaših v vodstvu Peter Kauzer, pred Žanom Jakšetom in Nikom Testenom.

V konkurenci kajakašic je v finalu slavila Urša Kragelj, ki pa se ji je kvalifikacijski nastop ponesrečil, tako da je v razvrstitvi izbirnih tekem trenutno šesta, saj so pred njo po prvi tekmi Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak, Lea Novak in Helena Domajnko.

V finalu je Kragljeva veslala veliko boljše in bila na koncu 96 stotink hitrejša od drugouvrščene Eve Terčelj, medtem ko je tretje mesto osvojila Nemka Elena Apel.

»Prva vožnja se mi je na koncu na žalost malo zalomila, v drugo pa sem poskusila odpeljati čim boljše in vesela sem, da mi je uspelo. Upam, da bom na naslednjih treh tekmah odpeljala takšne vožnje, ki mi bodo prinesle mesto v reprezentanci. Skoncentrirati se moram predvsem na to, da bom peljala brez napak od danes naprej,« je povedala povratnica po poškodbi Urša Kragelj.

Nemka Elena Apel je bila daleč najhitrejša v finalu kanuistk, saj je vse tekmice ugnala za enajst sekund. Na drugo mesto je priveslala Francozinja Angele Hug, na tretje pa Alja Kozorog. Slednja je bila najboljša Slovenka v kvalifikacijah, tako da v razvrstitvi izbirnih tekem vodi pred Leo Novak in Evo Alino Hočevar.

Po tretjem mestu je Alja Kozorog povedala: »Zadovoljna sem s prvo vožnjo, ker je štela za izbirno tekmi in da sem bila nekaj sposobna pokazati, ko je bilo res pomembno. V drugem teku sem imela veliko motivacije, saj sem hotela popraviti še malenkost pod mostom, ki mi ni stekla v prvem teku, ampak je na vrhu čoln ni stekel tako kot prej, tako da se mi zdi, da se je to poznalo na času.«

Za trojno slovensko zmago so poskrbeli kanuisti. Zlate kolajne se je razveselil Jure Lenarčič, ki je bil 81 stotink hitrejši od klubskega kolega Benjamina Savška, medtem ko je tretje mesto osvojil Luka Božič. Omenjena trojica, le v drugačnem vrstnem redu, je med prvimi tremi tudi v razvrstitvi izbirnih tekem. Tam vodi Savšek, pred Božičem in Lenarčičem.

Po zmagi na domačem terenu je Lenarčič povedal: »Izpolnil sem svoje želje, cilj je bil izpolnjen. Vožnja zelo solidna, ne še popolna, ampak k temu moraš stremeti. Zadovoljen sem tudi s prvo vožnjo, ne samo z drugo, čeprav je za izbirne štela prva. S tem se ne obremenjujem, jutri je nov dan, nova tekma, vse gre od začetka.«

V nedeljo bo v Tacnu potekala druga izbirna tekma in drugi evropski pokal. Kvalifikacije se bodo začele ob 10. uri, finale pa ob 13. uri. Kvalifikacije si bo mogoče ogledati na Youtubu, finale pa na RTVSLO MMC TV. Zaradi preprečevanja širjenja Covid-19 tekmovanje poteka za zaprtimi vrati.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/15-08-16-08-2020-tacen-eca-open-slalom-cup-2020/

Posnetek sobotnih kvalifikacij: https://youtu.be/CGPzAiQKaWg