Uspešen začetek posamičnih nastopov na SP v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Tacnu

Po treh kolajnah v torkovih ekipnih tekmah svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v Tacnu se je tudi drugi tekmovalni dan za slovensko ekipo razpletel ugodno. Izmed dvanajstih kvalifikantov jih je v polfinale napredovala enajsterica. Kanuista Martin Gale in Urh Turnšek sta v mladinski konkurenci oziroma med mlajšimi člani zasedla peti mesti.

Martin Gale in Urh Turnšek sta prvi dan posamičnih kvalifikacij SP v Tacnu dosegla najvišji slovenski uvrstitvi. Med mladinci je bil Martin Gale zelo hiter na progi, a je hkrati dobil dva pribitka, ki sta mu prinesla štiri kazenske sekunde. Na koncu je bil tri sekunde in pol počasnješi od zmagovalca kvalifikacij, Francoza Tanguyja Adissona. To je zadostovalo za peto mesto. Tudi na drugem mestu je kvalifikacije končal Francoz, in sicer Mewen Debliquy, tretji pa je bil Nemec Benjamin Kies. S prvim kvalifikacijskim nastopom se je v polfinale prebil tudi Adam Križaj, ki je bil 19. Tit Šenk je šel na progo še v drugo, bil tam deseti in si tudi on priveslal napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja.

V konkurenci kanuistov do 23 let je bil danes najboljši slovenski predstavnik Urh Turnšek. Kanuist celjskega kluba je s progo opravil brez kazenskih sekund in bil peti s slabima dvema sekundama in pol zaostanka za zmagovalcem Miquelom Travejem iz Španije. Drugi je bil Slovak Marko Mirgorodsky, tretji pa Francoz Nicolas Gestin. Tako kot Turnšek sta se s prvo vožnjo v polfinale uvrstila še Nejc Polenčič kot enajsti in Juš Javornik, ki je zasedel 15. mesto.

V dopoldanskem delu sporeda so tekmovale kajakašice in kajakaši do 23 let. V konkurenci kajakašic je bila Eva Alina Hočevar 12. in se tako kot edina Slovenka v nadaljevanje uvrstila že po prvem nastopu. Tako Lea Novak kot Zala Zanoškar sta na progo morali namreč še drugič. Zala Zanoškar je bila uspešnejša, saj je v drugi vožnji dosegla deveti čas in tako ujela polfinale. Brez slednjega pa je ostala Lea Novak, ki je v drugi vožnji prejela 54 kazenskih sekund, kar ji je onemogočilo boj za napredovanje v naslednjo fazo prvenstva. Najhitrejša je bila Francozinja Romane Prigent, druga je bila Čehinja Lucie Nesnidalova, tretja pa Nemka Elena Apel.

V polfinalu bomo videli tudi vse tri slovenske predstavnike med kajakaši do 23 let. V kvalifikacijah je bil tokrat najvišje Lan Tominc, in sicer 23. Tine Kancler je kot 30. ujel še zadnjo vozovnico za polfinale po prvi vožnji, Ulan Valant pa je napredoval s četrtim časom drugega nastopa. Tudi tu je bil najboljši Francoz. Anatole Delassus je tekmo končal pred Američanom Josephom Joshuo in Špancem Miquelejem Travejem.

V četrtek so na vrsti še kvalifikacije kajakašic in kajakašev v mladinski konkurenci ter kanuistk v obeh starotnih kategorijah.