V Tacnu konec tedna evropski pokal z močno konkurenco in začetek slalomskih izbirnih tekem

V Tacnu se ta konec tedna obeta izvrstno slalomsko tekmovanje. Na mednarodni tekmi, ki bo štela za ECA evropski pokal in ICF jakostno lestvico, hkrati pa bo prinesla tudi dva rezultata izmed štirih v seriji slovenskih izbirnih tekem, se obeta več zvenečih imen svetovnega slaloma na divjih vodah.

Na savskih brzicah bo nastopilo 150 tekmovalk in tekmovalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Hrvaške, Brazilije, Madžarske, Belgije, Velike Britanije, Kosova in Alžirije. Tekmovanje bo za slovenske slalomiste še posebej pomembno, saj bosta rezultata prvih kvalifikacijskih voženj v soboto in polfinalne vožnje v nedeljo štela za izbirne tekme. Tisti, ki se ne bodo uvrstili v nedeljski polfinale, bodo v posebni vožnji izbirnih tekem startali pred začetkom nedeljske mednarodne tekme.

Po zaslugi lanskoletnih uspehov in kolajn imajo mesto v slalomski ekipi že zagotovljeno olimpijski prvak Benjamin Savšek ter dobitnika posamičnih kolajn na EP Eva Terčelj in Peter Kauzer, za preostala mesta pa se bodo Slovenke in Slovenci potegovali ta vikend v Tacnu in prihodnji konec tedna (30. april in 1. maj) v italijanski Ivrei.

Poleg najboljših slovenskih predstavnikov in predstavnic, na čelu z olimpijci Benjaminom Savškom, Luko Božičem, Petrom Kauzerjem,  Evo Terčelj, Aljo Kozorog …, bomo imeli v Tacnu priložnost uživati v vožnjah aktualne olimpijske in svetovne prvakinje kajakašice Nemke Ricarde Funk, njene rojakinje Elene Lilik, ki je navduševala na lanskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi, večkratne svetovne in evropske prvakinje Corinne Kuhnle iz Avstrije, Viktorie Wolffhardt, Brazilke Ane Satile, nekdanje evropske prvakinje Carole Bouzidi, ki je francosko ekipo zamenjala za barve Alžirije … Na startu bodo tudi odlični kajakaši Giovanni de Gennaro, Felix Oschmautz, Pedro Goncalves, Stefan Hengst, pa kanuistka Marta Bertoncelli, kanuisti Matija Marinić, Roberto Colazingari in Raffaello Ivaldi ter številni drugi.

V soboto so na sporedu kvalifikacijske vožnje. Prva vožnja kvalifikacij za kanuistke in kajakaše se bo začela ob 10. uri, druga pa ob 12. uri. V popoldanskem delu sporeda, z začetkom ob 13.30, sledijo še kvalifikacije kajakašic in kanuistov (druga vožnja ob 15. uri).

V nedeljo se tekmovalni dan začenja ob 9. uri, ko bodo najprej na izbirnih tekmah nastopili tisti tekmovalci in tekmovalke, ki se iz sobotnih kvalifikacij ne bodo uvrstili v polfinalne vožnje ECA evropskega pokala. Polfinale mednarodne tekme se bo začel ob 9.50, ko bodo kanuistke, kajakaši, kajakašice in kajakaši veslali za uvrstitev v finale, ki bo ob 13.30. Ob 16.30 sledi še glavni del tekmovanja v ekstremnem slalomu.

Spletni prenos: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Nedeljski finale ob 13.30 si bo mogoče ogledati tudi na Sportu Klubu.

Rezultati: www.timing-mojstrana.com

PROGRAM

(okviren, organizator si pridržuje pravico do spremembe, glede na nepredvidljive okoliščine)

Sobota, 23. 4. 2022

10:00 Kvalifikacije C1ž, K1m (1. vožnja)

12:00 Kvalifikacije C1ž, K1m (2. vožnja)

13:30 Kvalifikacije K1ž, C1m (1. vožnja)

15:00 Kvalifikacije K1ž, C1m (2. vožnja)

Nedelja, 24. 4. 2022

9:00 Izbirna tekma za tiste, ki se ne bodo iz sobotnih kvalifikacij uvrstili v nedeljski polfinale

9:50 Polfinale vse kategorije

13:30 Finale vse kategorije

15:55 Kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu

16:30 Finalni del tekmovanja v ekstremnem slalomu