Martin Srabotnik drugi na domačem svetovnem pokalu

Prvi dan končnih odločitev na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Ljubljani so slovenski reprezentanti poskrbeli za izjemen ekipni uspeh. V ospredju je bil kajakaš Martin Srabotnik, ki je z drugim mestom prišel do prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala v karieri, v finalu pa so veslali tudi preostali slovenski polfinalisti.

26-letni celjski kajakaš Martin Srabotnik je končno le dočakal trenutek, ko se je povzpel na zmagovalne stopničke na tekmah svetovnega pokala. V preteklosti je že kazal dobre vožnje, a tiste pike na i do tokratne preizkušnje na savskih brzicah še ni bilo.

Domača proga in odlično vzdušje, ki so ga pričarali slovenski navijači, so Srabotnika popeljali na drugo mesto, za olimpijskim, svetovnim in evropskim prvakom Čehom Jirijem Prskavcem pa je zaostal  za 1,37 sekunde.

»Najlepše je biti na stopničkah doma. Atmosfera je bila odlična, veliko imam domačih navijačev. To je potrditev, da sem dobro pripravljen, da dobro delam, sem hiter in sodim sem. Tu so najboljši tekmovalci na svetu, premagal me je le olimpijski prvak. Moraš malo tvegati, da prideš na stopničke. Tvegal sem tam, kjer sem lahko, vožnja ni bila popolna, ampak dovolj za stopničke,« je povedal Srabotnik, ki je bil odličen že v polfinalu, kjer sta si drugo mesto delila s Petrom Kauzerjem, saj sta dosegla povsem enak čas.

Hrastničan je najuspešnejši Slovenec na tekmah svetovnega pokala v Tacnu, saj ima doslej v žepu štiri zmage in dve drugi mesti. Na zmago je ciljal tudi tokrat, a se mu finalni nastop ni izšel po željah. Na progi je bil sicer izjemno hiter, a je nabral preveč kazenskih sekund. Na koncu je bil kljub trem dotikom in šestim kazenskim sekundam četrti. Z le enim manj bi bil tretji.

Kauzer je najprej čestital ekipnemu kolegu za prve stopničke, nato pa dejal: »Vse se mi je podrlo že na prvih vratih, oziroma na zapornici. Zaustavila me je ‘rola’, padel sem nižje, da ne bi izgubil višine sem veslal proti prvim vratom in se jih dotaknil. Potem sem se sicer spravil k sebi, ampak kot sem že velikokrat povedal, v Tacnu če čoln ne steče, enostavno ne gre. Danes sem naredil preveč dotikov, rezultat je kakršen je. Lahko bi bilo veliko boljše, ampak tokrat je bil to moj domet.«

Za odličen rezultat pa je poskrbel tudi najmlajši član kajakaške trojice Ulan Valant. Član ljubljanskega kajakaškega kluba je na svoji prvi tekmi svetovnega pokala v karieri priveslal na šesto mesto: »V finalu mi je morda zmanjkalo izkušenj, ampak sem zadovoljen, da sem sploh prišel do sem, saj niti nisem bil prepričan, da bom prišel v finale. Občutek nastopanja v finalu pred takšno publiko je super.«

Kot že omenjeno je zmagal aktualni olimpijski in evropski prvak Čeh Jiri Prskavec, za katerega je to peta zmaga na tekmah za svetovni pokal, a šele prva, ki je ni dosegel v domači Pragi. Drugi je bil naš Martin Srabotnik, tretji pa Slovak Jakub Grigar, srebrni z OI v Tokiu.

V finalu kajakašic smo imeli dve predstavnici. Eva Alina Hočevar je bila peta, Eva Terčelj pa osma. Po tekmi je Eva Alina Hočevar povedala: »Bilo je neverjeno! Eva je startala pred mano in slišala sem navijače na tribuni, kako se derejo, bilo je res nenormalno. Na žalost sem tudi slišala, da je naredila napako, a poskušala sem se zbrati. Deset sekund pred startom, ko je napovedal moje ime, so mi šle kar kocine pokonci. Bila sem pozitivno nervozna.«

Eva Terčelj je bila osma, saj je vožnjo končala z 52 kazenskimi sekundami: »Z vožnjo in napadom sem zadovoljna, saj sem nadgradila polfinalno vožnjo, hitrost je bila,žal pa semi je pripetila tista napaka. Reševala sem, a vse se je zgodilo zelo hitro in na žalost so sodniki presodili, da so bila vratica nepravilno preveslana.«

Zmagala je Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Ukrajinka Viktoriia Us.

Popoldne so sledile še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu. V glavni nedeljski del sta se uvrstili obe predstavnici med kajakašicami, Ajda Novak je imela šesti čas, Eva Terčelj pa osmega. V moškem delu na izločanje bosta na startu prav tako dva Slovenca. Vid Kuder Marušič je bil v kvalifikacijah sedmi, Tine Kancler pa osmi. Žal nista napredovala Martin Srabotnik in Marko Petek, ki sta imela 56. oziroma 59. rezultat kvalifikacij.

V nedeljo se bo tretja tekma za svetovni pokal zaključila v polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistk in kanuistov ter izločilnimi boji ekstremnega slaloma.

REZULTATI: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/ljubljana-tacen-2022/results